Буріння свердловин

Походження терміна "артезіанська свердловина", фільтрові і безфільтрові свердловини.

Артезіанська свердловина і буріння свердловин в Харкові і Харківській області

Артезіанські води - це підземні води, укладені між водотривкими шарами і що знаходяться під гідравлічним тиском.

Сам термін "артезіанська свердловина" бере свій початок в французької провінції Артуа (лат. Назва - Артезия), в якій в 1126 році була пробурена перша свердловина глибиною 50 м, в якості обсадної труби використовувався порожній зсередини морений дуб. Буріння свердловин у Харківській області - Старий Салтів

При бурінні свердловин в Харкові і Харківській області зустрічаються артезіанські води в пісковиках і крейдах.

Види буріння свердловин на воду.

Існують 2 найбільш популярних виду буріння свердловин в Харкові і Харківській області: шнекове ударно-канатне буріння свердловин та роторне буріння свердловин з прямою промивкою (гідробуреніе).

Шнекове ударно-канатне буріння свердловин (сухе буріння) - ударно-обертальне буріння, при якому зруйнована порода доставляється з свердловини на поверхню шнеком (стрижень з суцільною гвинтовою поверхнею уздовж поздовжньої осі), а поглиблення свердловини проводиться желонкою (буровий інструмент, який використовується, для підйому на поверхню бурової породи) з паралельною забиванням труби гідравлікою бурової установки. Буріння свердловин Харків та Харківська область

Роторне буріння свердловин з прямою промивкою (гідробуреніе) - обертальне буріння, при якому буровий інструмент обертається верстатом з обертач роторного типу, з подачею бурового розчину на бурові штанги (труби з конічною різьбою, що використовуються для обертання бурового пера і для подачі на забій бурового розчину).

Нижче ми розглянемо основні переваги та недоліки буріння свердловин двох видів.

Шнекове ударно-канатне буріння свердловин:

Переваги:

- Швидкість буріння свердловини в м'який породах вище на відміну від роторного буріння.
- Визначити глибину і товщу водовмещяющей породи набагато простіше в зв'язку з тим що винос бурового шламу проводитися сухим (наочним) способом (Перевага для буровиків, а не для Замовника).

Недоліки:

- Неможливість виконання бурових робіт в місцях, де проїзд важкої техніки утруднений.
- Технологічно неможливо використання сучасних ПВХ і ПП труб.
- Технологічно неможливо буріння твердих порід і в тому числі водовмещяющіх порід (піщаник, щільний крейда, вапняк і т. д.)
- Технологічно неможливо зробити бурові роботи на другий водоносний горизонт в випадках, якщо верхній відніс забруднений чи схильний до джерел поверхносного забруднення
- Технологічно неможливо зробити коректне обсипання фільтрових свердловини гравійним піском, що згодом призводить до зниження водовіддачі свердловини.
- Технологічно неможливо буріння понад 50 м.

Роторное бурение скважин с прямой промывкой: Буріння свердловин Харків та Харківська область

Переваги:

- Технологічно можливо використовувати малогабаритну бурову установку для буріння в важкодоступних для великої техніки місцях.
- Технологічно можливо посадка в свердловину сучасних ПВХ і ПП труб.
- Технологічно можливо буріння свердловин в твердих породах і, в тому числі водовмещяющіх порід (піщаник, щільний крейда, вапняк і т. д.)
- Технологічно можливо зробити бурові роботи на другий водоносний горизонт в випадках, якщо верхній відніс забрудниться чи схильний до джерел поверхносного забруднення
- Технологічно можливо зробити коректну обсипання фільтрової свердловини гравійним піском, для збільшення її водоотдачи.
- Технологічно можливо буріння свердловин малогабаритної буровою установкою до 120 м
- Водовіддача свердловини (дебіт) вище , ніж при шнековому бурінні за рахунок вимивання частинок породи буровим розчином і освіту каверни в процесі буріння.

Недоліки:

- Швидкість буріння свердловин нижче на відміну від шнекового ударно-канатного буріння.
- Визначити глибину і товщу водовмісної породи набагато складніше в зв'язку з тим, що винесення бурового шламу проводиться за допомогою бурового розчину, що в свою чергу ускладнює визначення тієї чи іншої породи (Недолік для буровиків, а не для Замовника).

НАША ФІРМА ПРОПОНУЄ ВАМ ВИКЛЮЧНО ПОСЛУГИ роторні БУРІННЯ свердловин З прямою промивкою.

Буріння свердловин на воду. Про екологію та якості води

Артезіанські ( «вапнякові») водоносні шари знаходяться на глибині 30-130 і більше метрів, від поверхневої «бруду» їх захищають глинисті пласти (водоупори). У Харкові та Харківській області при буріння свердловин ці водоупором представлені бурими, строкатими, зеленими і блакитними глинами (мергелем).

Звичайно, ні важкі метали, ні нітрати, ні феноли в них не виявляються. Піщані суспензії теж відсутні. Про бактеріальні забруднення взагалі мови бути не може: там немає кисню, експерти називають артезіанську воду «мертвою». Зате підвищений вміст заліза, фтору і солей жорсткості зустрічається найчастіше. При бурінні свердловин в Харкові і Харківській області артезіанські води іноді зустрічаються і на глибині 20 м. Буріння свердловин Харків та Харківська область

Бурильники відразу, на стадії укладання договору, знімають з себе будь-яку відповідальність за якість води, в тому випадку, якщо свердловина знаходиться в слабо вивченій місцевості Харківської області. Інакше і бути не може: ніхто не знає, які «корисні копалини» таїть в собі Ваша ділянка. Просто, замовляючи артезіанську свердловину, треба бути готовим і до придбання системи очищення води. До речі, про «копалин». Згідно із законом, перед тим як бурити свердловину «на вапняк», треба взяти дозвіл у влади на користування «земними надрами». Узгодження проекту, як правило, лягає на плечі замовника, а вже він може сам або витрачати на це додаткові гроші, або не витрачати. Іноді вартість узгодження перевищує вартість самої свердловини.

Сервіс

Назад
Зв'яжитеся з нами:
*
Питання:
Тисніть:
(066) 028 78 08